top of page
WhatsApp Image 2021-12-07 at 9.40.22 PM (1).jpeg
Alppihiihtäjän välineet

Tarvittavat varusteet riippuvat valmennusryhmästä. Kaikki laskijat tarvitsevat seuraavat varusteet: Sukset, monot, sauvat, kypärä ja lasit.

Kilpailujen osalta tarkemmat tiedot: Ski Sport Finland kilpailuohjeet kohta 42.1 Välinesäännöt.

Sukset

Alppihiihdossa ja rinnelaskussa käytetään ns. full camber carving suksia joissa ei ole ollenkaan rockeria, ja jotka ovat suhteellisen kapeita (kapein kohta 65-70 mm). Suksen pituus, jäykkyys ja kääntösäde vaihtelee lajin (SL, GS ja SG), sekä laskijan taidon ja fysiikan (voima, paino, pituus) mukaan. Täydellisesti oikean suksen valinta on vaikeaa, sillä varsinkin junioreiden kisasuksia pääsee harvoin vertailemaan.

Suksen oikea pituus kannattaa varmistaa valmentajalta. Nyrkkisääntöjä juniorisuksen mitalle:

  • SL laskijan pituus -5...10 cm

  • GS laskijan pituus +10...15 cm,

  • SG laskijan pituus  +15...20 cm

  • Twintip laskijan pituus -0...5cm

Koska juniorin käyttämän suksen pituus kasvaa käytännössä joka kaudelle, ja yhdellä suksiparilla aktiivinenkin juniori harjoittelee useita kausia, on käytettyjä suksia on paljon liikkeellä. Käytetyn suksen hankinnassa varmistu että suksen rakenne on ehjä, ja että suksessa on riittävästi kanttia jäljellä (uudessa n. 3mm).

Freestyle-laskussa käytetään hieman levempää ja löysempää ns. twintip-suksea jossa on tyypillisesti camberin lisäksi rockeria kärjessä ja kannassa, ja myös takaosa on taivutettu takaperinlaskun helpottamiseksi.

Siteet

Laskijan iän, painon, voiman ja vauhdin kasvaessa siteisiin kannattaa kiinnittää enemmän huomiota. Kisakäyttöön tehdyt siteet ovat tarkempia ja jämäkämpiä, ja DIN-asteikko ylettyy riittävän ylös. Aloittevan laskijan DIN kannattaa säätää suositustaulukon mukaisesti. Laskijan taitojen ja voiman kehittyessä, erityisesti vauhtilajeissa, suositustaulukon mukaisilla DIN-asetuksilla suksi irtoaa helposti, jolloin joudutaan käyttämään suurempaa asetusta. Käytettyjä suksia ostettaessa on tärkeää varmistaa että siteet ovat ehjät ja toimivat. 

Monot

Harrastuksen alkuun pääsee tavallisilla rinnemonoilla. Oikean käännöstekniikan harjoittelussa on tärkeää oikean kokoinen, jämäkkä ja istuva mono. Laskettelumonoihin ei saa ostaa kasvuvaraa, sillä jalka ei saa päästä liikkumaan monon sisällä. Taitojen ja vauhdin kasvaessa monon jäykkyysvaatimus kasvaa, junioreiden monojen jäykkyydet vaihtelevat flex 60...90 välillä, ja ns. race-monot ovat yleensä nelisolkisia.

Freestyle-laskussa käytettävät monot eivät ole aivan yhtä jäykkiä, ja monoissa voi olla myös kantavaimennusta. Alkuun tässäkin pääsee tavallisilla rinnemonoilla.

Sauvat

Nyrkkisääntö sauvan pituudelle on että sauvan kädessä pidettäessaä käsivarsi on vaakatasossa. Tavallisella suoralla sauvalla pärjää pitkälle. Vauhtilajeissa voidaan käyttää hieman suositusta pidempää sauvaa jolla saadaan hyötyä startissa, sekä vartalon muotojen mukaan taivutettua sauvaa, jolla saavutetaan aerodynaamista etua kovissa vauhdeissa.
 

Kypärä

Kypärän käyttö on pakollista kaikissa valmennusryhmissä. Aloittelevissa ryhmissä sekä SL ja SUP kilpailuissa pärjää ns. pehmeäkorvaisella kypärällä. GS, SG ja DH vaaditaan kovakorvaista kypärää. U14-sarjasta alkaen kilpailuissa vaaditaan FIS-hyväksytty kypärä. Kovakorvaista kypärää suositellaan kaikille, koska se suojaa parhaiten. Siirryttäessä pitkiin keppeihin (kilpailuissa U14-sarjasta ylöspäin), suositellaan kypärään leukasuojaa, sekä hammassuojaa.

Lasit

Lasit suojaavat auringolta ja viimalta, sekä lumelta ja jäältä. Suurin osa harjoittelussa tapahtuu pimeänä aikana joten kirkkaat S0-S1 lasit ovat eniten käytössä. Lapin keväthangilla saatat tarvita myös S2-S3 luokan laseja. Varmista lasien yhteensopivuus kypärän kanssa.

Muut suojat

Selkäpanssaria suositellaan kaikille. Polvikeppejä laskevien kannattaa hankkia polvisuojat heti kun lasketaan keppejä niin läheltä että ne osuvat polviin. Pitkiin keppeihin siirryttäessä tarvitaan lisää suojia: Hammassuoja, käsivarsisuojat, leukasuoja kypärään ja rystyssuojat sauvoihin.

Laskuvaatteet

Housut​

Laskuhousujen tulee olla lämpimät ja kestävät. Lahkeissa kannattaa olla vahvike jotta suksen kantit eivät riko housuja. Kurahousuja tms. liukkaita materiaaleja ei saa käyttää.

Takki

Kylminä talviaamuina mahdollisimman paksu lämmin laskutakki on tarpeen, ja on hyvä jos alle mahtuu riittävästi lämmintä. Keväthangilla taas pärjää hyvin softshell -takilla. Seuran laskutakkeja hankitaan parin vuoden välein yhteishankintana, kysy käytettyjä takkeja valmennusryhmistä.

Päähine​

Kypärän alle mahdollisimman ohut kypärämyssy tai putkihuivi.

Hanskat

Lämpimät käsineet ovat yksi tärkeimmistä varusteista jotta harjoitukset eivät keskeydy palelevien sormien takia. Tumppumalliset ovat lämpimimpiä. Kisakäyttöön tarkoitettuja suoijlla varustettuja hanskoja käytetään yleensä vasta pitkillä kepeillä laskiessa.

Kerrastot

Alimpana vaatekerroksena toimii hyvin tavallinen urheilukerrasto. Kylmimmillä keleillä saattaa tarvita lisäksi paksumman välikerraston. Ns. pitkien kalsareiden puntti on hyvä olla senverran lyhyt ja löysä että sen saa vedettyä riittävän ylös ettei monon sisään jää saumoja.

Sukat

Laskusukkien pitää olla lämpimät mutta sopivan kokoiset jotta monojen sisään ei tule ryppyjä, ja riittävän pitkät jotta sukka ylettyy koko monon pituudelle.

Ryhmäkohtaiset välinesuositukset

Tarvittavien varusteiden määrä kasvaa laskijan edistyessä sekä tason ja valmennusryhmän mukaan.

Start ja Pronssi

Start- ja Pronssi-ryhmissä laskevalta ei vaadita erityisiä varusteita. Suksen olisi hyvä olla leikkaava. Liian pitkä suksi vaikeuttaa käännösten harjoittelua. Taitojen kehittyessä voi siirtyä SL-sukseen, jos riittävän lyhyitä suksia on saatavilla. Viimeistään Pronssi-ryhmässä pitää kiinnittää huomiota monon valintaan, sillä oikean laskuasennon edellytys on oikean kokoinen ja jämäkkä mono.

Hopea ja Kulta

Hopea ja Kulta-ryhmät harjoittelevat pääasiassa pujottelua ja suurpujottelua, joten suositellaan SL ja GS suksea. U10-sarjasta alkaen kilpailuissa käytetään useammin sykäpukua, jonka kanssa lämppäsortsit ovat suositeltu varuste. Kulta-ryhmä harjoittelee paljon pujottelua polvikepeillä, joten polvisuojat kannattaa hankkia. Kauden aikana on muutamia SG-kisoja, joihin voi osallistua esim. hieman ylipitkällä GS-suksella. U8-U14 voi olla haasteita löytää varsinaisia SG-suksia.


Timantti

Ryhmän vanhemmat laskijat, Mandatum Alpine Ski Tour -ikäiset (U14 ->), laskevat kisoissa pitkillä kepeillä, joka tuo lisävaatimuksia suojaukseen: Leukasuoja kypärään, rystyssuojat sauvoihin sekä käsivarsisuojat. Myös SG-laskua aletaan harjoitella enenevissä määrin. Lisäksi U14-sarjasta alkaen vaaditaan FIS-hyväksytty kypärä.

Freestyle

Twintip-suksien lisäksi ei erityisiä varustevaatimuksia. Suksien suosituspituus noin leukaan asti.

Valmennusryhmäkohtaiset varustesuositukset:​​

  • X Suositeltu

  • (x) Valinnainen

  • - ei tarvetta

Suksihuolto

Laadukkaan harjoittelun edellytyksenä on toimivat välineet. Ennen jokaista rinneharjoitusta on varmistettava että sukset ovat huolletut: Kantit ovat terävät ja pohjat ehjät ja luistavat Suksen voi tarpeen mukaan käyttää muutaman kerran kaudessa täyshuollossa jossa pohja hiotaan ja kantit teroitetaan. Tämän lisäksi on opeteltava suksen perushuolto harjoitusten välissä.


Kantti

Suksen kantin tulee olla terävä jotta leikkaava käännös jäisessä rinteessä on ylipäätään mahdollista. U8-U12 suksissa käytetään tyypillisesti 88° kanttikulmaa, ja 0.5° pohjakulmaa, ja vanhemmilla 87° kanttikulmaa sekä lajin mukaan vaihtelevaa pohjakulmaa. Varmista valmentajalta oikea kanttikulma.​

Kantin terävyys on syytä varmistaa ennen jokaista harjoitusta. Kantin teroittamiseksi suksi kiinnitetään huoltotelineeseen, ja kantin teroitus tapahtuu kulmatukeen kiinnitetyllä viilalla. Uuteen sukseen pitää ensin tehdä ns. apukantin poisto viilaamisen helpottamiseksi. Tarkempia huolto-ohjeita kannattaa kysyä valmentajilta, ja niitä löytää helposti myös netistä.

Kysy​ valmentajaltasi freestyle-suksen kantin huoltotarpeesta.

Voitelu

Suksen pohjan säännöllinen voitelu pitää suksen luistavana sekä suojaa suksen pohjaa. Tarkempia huolto-ohjeita kannattaa kysyä valmentajilta, ja niitä löytää myös helposti netistä.

bottom of page